Smeerwortelolie

Het is nu de tijd om smeerwortelwortel op te graven! Juist nu de winterrust voorbij is, ja nu al! Gaat de wortel weer kracht opbouwen ipv afbouwen zoals hij in de herfst doet en na de rust in de winter. Daarom is dit de tijd voor smeerwortel wortel. Let op dat je een gedeelte van de wortel laat staan! Dan groeit hij gewoon weer uit tot een plant.

Recept Smeerwortelolie

Ingrediƫnten voor ca. 100 ml olie

  • 100 ml olie (olijf-, amandel- of zonnebloem)
  • 10 ml glycerine
  • 3 stukjes verse Smeerwortel (vingergroot) of ca. 50 g gedroogde Smeerwortel
  • 5 druppels tarwekiemolie
  • (Als je Smeerwortel oogst, let op dat je een gedeelte van de wortel laat zitten zodat de plant niet uitgeroeid is op die plek!

Boen de verse Smeerwortel schoon en snijd hem in dunne plakjes. Doe de plakjes in een pannetje met de glycerine en daarna de olie. Verwarm de olie au-bain-marie of op een laag vuur of theelichtje totdat de olie warm wordt (ca. 60 graden) maar niet heet. Laat afkoelen.

Herhaal deze stap nog twee keer. In totaal warm je dus 3 keer op. Zeef de olie door een fijne zeef of een doek.

Voeg paar een paar druppels tarwekiemolie toe voor de houdbaarheid.

Smeerwortelolie alleen uitwendig gebruiken! De olie dun drie mal daags op de pijnlijke plek aanbrengen.

Voor zalf:

Verwarm de smeerwortelolie met 5 tot 7% bijenwas van het totale gewicht. Voeg 15 druppels smeerworteltinctuur per 50 ml toe. Verwarm de olie tot de bijenwas smelt en giet vervolgens in een glazen potje. Bewaar koel en donker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *